30/9/12

70.000 Λουκέτα Και Αύξηση Αυτοκτονιών Προκάλεσε Η Ύφεση


Εβδομήντα χιλιάδες λουκέτα πανελλαδικά και αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των εμπόρων, είναι ο τραγικός απολογισμός της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά και της βαριάς φορολογίας των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αφού όπως επισημαίνει ο ..........
πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Παγώνης δεν παίρνονται μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα προβλέπει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του αφορολόγητου στους επιτηδευματίες θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα λουκέτα. «Τα τελευταία 4 χρόνια το μικρό και μεσαίο εμπόριο περνάει από πρωτόγνωρες καταστάσεις - έχουν μπει 70.000 λουκέτα, ενώ πάνω από 2.000 από τις 3.600 αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων αφορούν στην εμπορική οικογένεια», λέει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ. Μάλιστα την Τετάρτη, ημέρα πανεργατικής απεργίας, η Ομοσπονδία αποφάσισε τη στάση λειτουργίας των καταστημάτων στη μνήμη των αυτοχείρων συναδέλφων τους. 

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 «Δεν είναι μια κοινωνία σωστά λειτουργούσα όταν αφήνει να υφίστανται επαγγελματικοί κλάδοι τέτοιες συνέπειες, για την εξυπηρέτηση του όποιου χρέους», τονίζει στη συνέχεια ο Βασ. Παγώνης. Και καταγγέλλει τις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους δανειστές, με τεράστιο όμως κόστος για τους εμπόρους και την κοινωνία - ενώ φέρνει ως παράδειγμα για τη βαριά φορολογία που υφίστανται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ). «Οπως αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα, για κάθε 100 ευρώ που πληρώνουμε όταν αγοράζουμε λιανική, τα 57,7 ευρώ είναι φόροι και άλλες επιβαρύνσεις και τα 42,3 ευρώ είναι η καθαρή αξία του προϊόντος, από τις πρώτες ύλες μέχρι την πώληση στον καταναλωτή».
Και επισημαίνει ότι οι συνέπειες είναι προφανείς για το εμπόριο, όταν μάλιστα οι υποχρεώσεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και οι τζίροι πέφτουν κατακόρυφα. Γι' αυτό και ο κλάδος ζητάει «νομοθετική ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις εντός της κρίσης, με τη λογική της ρύθμισης που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», αναφέρει και προσθέτει πως «έχουμε δώσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο. Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα και θα δούμε τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται, δίνοντας χώρο για την εξάπλωση των πολυεθνικών». 

ΠΛΗΓΜΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
 «Οι πολυεθνικές, αντίθετα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις μεθόδους που ακολουθούν και τις τριγωνικές πωλήσεις, πληρώνουν ελάχιστη φορολογία», επισημαίνει ο Βασ. Παγώνης. Και προσθέτει ότι εξαιτίας της βαριάς φορολογίας των μικρομεσαίων, δίνεται χώρος στο παρεμπόριο. «Το παρεμπόριο ανθεί γιατί όταν κάποιος πουλά ένα προϊόν 80 ευρώ δεν πληρώνει τίποτα σε φόρους, οπότε είναι προφανές ότι κερδίζει και τα 80 ευρώ. Αντίθετα με ένα μαγαζί που θα πουλήσει ένα προϊόν 100 ευρώ και τα 57,7 ευρώ θα πάνε σε φόρους», επισημαίνει. Προσθέτει δε ότι τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου τους, προσπαθούν να κάνουν την τρόικα και την κυβέρνηση να καταλάβουν ότι τα επιπλέον μέτρα δεν καταλήγουν σε κανένα αποτέλεσμα. «Τα μέτρα δεν καταλήγουν πουθενά και αυτό προσπαθούμε να δώσουμε να καταλάβουν οι όποιες τρόικες και κυβερνήσεις. Να καταλάβουν ότι αυξάνοντας την φορολογία, μειώνονται τα έσοδα γιατί μειώνεται η κατανάλωση», επισημαίνει. 

ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ
Οσο για τις πιθανότητες ανάκαμψης της αγοράς λέει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης, γιατί δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να κινηθεί η αγορά προς τα πάνω - αντίθετα με τα μέτρα που υιοθετούν πρεσάρουν την αγορά προς τα κάτω». Και προσθέτει ότι «ακόμα και οι ίδιοι δεν έχουν στο μυαλό μέτρα για ανάκαμψη της αγοράς, κάποια ευχολόγια για τόνωση της οικονομίας μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση». Καταλήγοντας ο Βασίλης Παγώνης τονίζει δε, ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει «σε μηδενισμό των αφορολόγητων ποσών στους ελεύθερους επιτηδευματίες, θα μηδενίσει για ακόμα μια φορά τη δυνατότητα να βγάλει κάποιος έστω και ελάχιστο κέρδος». Κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα «να μιλάμε για ακόμη περισσότερα λουκέτα, γιατί ελαχιστοποιείται το εισόδημα κάθε επιχειρηματία που έχει ένα κατάστημα ή μια βιοτεχνία». Πιστεύει λοιπόν ότι με την κατάργηση του αφορολόγητου θα αναγκαστούν πολλοί μικρομεσαίοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, «κάτι που θα έχει σαν συνέχεια να εισχωρήσουν στην αγορά περισσότερες πολυεθνικές», αναφέρει κλείνοντας. 
Πηγή. Εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου