21/8/12

STOP Από Το Υπουργείο Στα Φωτοβολταϊκά !

Αναστέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με σχετική απόφασή του, τη διαδικασία αδειοδότησης, την εξέταση εκκρεμών -αλλά και την υποβολή νέων- αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών με το δίκτυο της ΔΕΗ -«λόγω ...............
κάλυψης των στόχων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οπως σημειώνεται μάλιστα, μεταξύ άλλων, «η συνολική ηλεκτρική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών, για τους οποίους έχει υπογραφεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, υπερκαλύπτει το όριο για την εγκατεστημένη ισχύ κατά το έτος 2014 και ξεπερνά ακόμη και το όριο για το έτος 2020, ήτοι το όριο των 1.500 MW και 2.200 MW αντίστοιχα».
Στην εν λόγω απόφαση του ΥΠΕΚΑ προβλέπεται, ειδικότερα:
«Αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων και εξέτασης εκκρεμών αιτημάτων.
1. Αναστέλλεται: α) η υποβολή νέων αιτημάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. β) Η εξέταση εκκρεμών αιτημάτων από τη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. γ) Η υποβολή νέων αιτημάτων στον αρμόδιο διαχειριστή για προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών που εξαιρούνται από την υποχρέωση
λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. δ) Η εξέταση από τον αρμόδιο διαχειριστή των εκκρεμών αιτημάτων για προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Δεν υπόκεινται στην αναστολή οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που
εμπίπτουν στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 2 της απόφασης Α.Υ./Φ1/οικ.19598/1.10.2010 (Β΄ 1630) του υπουργού Περιβάλλοντος.
3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 2 (ως έργα που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αδειοδότησης, κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν. 3775/2009) εννοούνται τα έργα που έχουν ενταχθεί στη δ ιαδικασία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 3894/2010, όπως ισχύει».
Πηγή. Εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου