23/8/12

Ένας Χρόνος Χωρίς Φοροδιαφυγή Θα Ήταν Υπεραρκετός Για Να Γλιτώσουμε Τα 11,5 Δισ.

Ένα έτος χωρίς φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θα αρκούσε για να γλιτώσουμε τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεραίνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, μόνο το 2009 ξεπέρασε τα ............
28 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί έγιναν μετά από σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των δανειακών υποχρεώσεων. Το ποσό της φοροδιαφυγής προκύπτει μόνο από τα εισοδήματα που δεν δηλώνονται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Όπως τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης, αν είχαν φορολογηθεί τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών θα απέφεραν στο κράτος έσοδα τουλάχιστον 11,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μείωνε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 κατά 31% ή κατά 48% το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008.
Τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής κρατούν σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι λογιστές και οι δικηγόροι, ενώ οι περιοχές της χώρας με όπου το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο είναι η Κρήτη, η Αττική, η Πελοπόννησος και η Λάρισα.
«Στην Ελλάδα εισπράττουμε 14 δισ. φόρους λιγότερο το χρόνο. Μέσα σε 20 χρόνια δημιουργήσαμε μια τεράστια τρύπα 280 δισεκατομμυρίων, όσο δηλαδή είναι και το δημόσιο χρέος της χώρας» δηλώνει στο Mega, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χαράλαμπος Γκοτσης.
Πηγή Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου