28/4/12

Λεφτά Για Τις Τράπεζες Υπάρχουν Λαμόγια !

Ενδιάμεση ρύθμιση -"γέφυρα", όπως την χαρακτήρισαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, για την αύξηση της ρευστότητας στις τράπεζες από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενέκρινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργικό συμβούλιο.
Την εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, κατά τη διάρκεια της ........
σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για προεκλογική περιοδεία στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζεται το πλαίσιο για να καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 18 δισ. ευρώ από τα 25 που έχει ήδη στείλει για την ανακεφαλαιοποίηση το EFSF.
Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφασή του, θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ανωτέρω ποσού.
Τα κεφάλαια, ύψους 18 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, θα δοθούν με την μορφή ομολόγων του EFSF και θα χρησιμοποιηθούν για να μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους.
Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα αντικατασταθούν με κοινές μετοχές ή μετατρέψιμα ομόλογα, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.
Εκ των πραγμάτων, τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης θα κληθεί να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τις δύο κρατικές τράπεζες - το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ενδέχεται να παραταθεί για τον Δεκέμβριο, αντί του Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση.
Η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα "ακούρευτα" ομόλογα
Σύμφωνα, εξάλλου, με δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού στελέχους στο πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά εκλογές της 6ης Μαΐου θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα των ομολόγων ύψους 6,4 δισ. ευρώ που δεν συμμετείχαν στο PSI.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και ομόλογο ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει τρεις επιλογές: Να αποπληρώσει τα ομόλογα στη λήξη τους, να μην τα αποπληρώσει, ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο για την διεκδίκηση αποζημίωσης μέσω της δικαστικής οδού, ή να υποβάλει νέα πρόταση.
«Η απόφαση μπορεί να ληφθεί έως τα τέλη Μαΐου καθώς υπάρχει περίοδος χάρητος 15 ημερών για το ομόλογο που λήγει στις 15 Μαϊου», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό το θέμα υπήρξε νωρίτερα σήμερα τηλεδιάσκεψη με το EURO Working Group...δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητήθηκε».
Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στο PSI, ομολόγων εγχώριου και αλλοδαπού δικαίου ανήλθε στο 96,9%.
Παπαδήμος: Το πρόγραμμα συνεχίζεται
Να προσπαθήσουν όσο γίνεται περισσότερο να προχωρήσουν την υλοποίηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος μέχρι το τέλος Απριλίου, ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός.
Ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επόμενη κυβέρνηση να παραλάβει όσο το δυνατόν πιο πλήρες έργο για να προχωρήσει γρήγορα την πολιτική της.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το γραφείο του πρωθυπουργού ολοκληρώνει την αξιολόγηση κάθε υπουργείου στο ζήτημα αυτό και τις προσεχείς μέρες θα επιδώσει χωριστά σε κάθε υπουργό τη σχετική αξιολόγηση, στην οποία θα περιλαμβάνονται πίνακες για όλα τα ζητήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι σήμερα καταγράφονται επιδόσεις από 30- 80%.
Διευκόλυνση προς τη ΔΕΗ
Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε η ΔΕΗ να καθυστερήσει την καταβολή πρός το ελληνικό δημόσιο ποσού 250 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του έκτακτου τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να διευθετήσει τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Στη συνεδρίαση επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μάκης Βορίδης ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επενέναρξη κατασκευής των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου