27/4/12

Το Ωράριο Των Βενζινοπώλων Απελευθερώθηκε Αλλά ........


Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να στείλουν οι βενζινοπώλες της Μεσσηνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη λίστα με τα πρατήρια που θα διανυκτερεύουν, μετά την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους. Η σχετική τροπολογία ρυθμίζει μεταξύ άλλων τις υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις των πρατηρίων καυσίμων, που θα καθορίζονται με αποφάσεις της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος του κλάδου στο νομό Γιώργος Καπερώνης είπε ..........
στην "Ε" ότι το απελευθερωμένο ωράριο ισχύει εδώ και περίπου 10 ημέρες. Ομως επειδή υπάρχει καθυστέρηση στην κατάρτιση της λίστας, τα πρατήρια λειτουργούν με το παλιό καθεστώς διανυκτερεύσεων. Είπε ακόμα ότι οι συνάδελφοί του δεν θέλουν να μπουν στη λίστα αυτή που τους υποχρεώνει να διανυκτερεύει το 10% των πρατηρίων στο σύνολο του νομού, αλλά και να είναι ανοιχτό το 30% αυτών την Κυριακή. Η αρνητική στάση των βενζινοπωλών οφείλεται, όπως είπε, στο ότι δεν υπάρχει δουλειά και μια διανυκτέρευση σημαίνει και επιπλέον έξοδα. Επιπρόσθετα, οι επαγγελματίες του κλάδου φοβούνται, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, ακόμα και για τη ζωή τους λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας.
Οσο για τα πρατήρια καυσίμων τα οποία υιοθέτησαν αμέσως το νέο απελευθερωμένο ωράριο, είπε πως είναι πρατήρια εταιρειών πετρελαιοειδών. «Κάποια πρατήρια εταιρειών κάνουν ήδη χρήση του απελευθερωμένου ωραρίου και λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα», ανέφερε ο Γ. Καπερώνης. Και πρόσθεσε πως αντίθετα πολλοί συνάδελφοί του, οι οποίοι έχουν δει τα κέρδη τους να εξανεμίζονται λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και των αυξημένων φόρων, αδυνατούν να πληρώσουν υπάλληλο για νυχτερινή βάρδια. Γι΄ αυτό και ζητούν να εξαιρεθούν από τη λίστα γιατί αν συμπεριληφθούν και δεν τηρήσουν το ωράριο απειλούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Η λίστα αυτή θα καταρτίζεται δύο φορές το χρόνο: μια για τη θερινή περίοδο και μια για τη χειμερινή. Ετσι όσοι μπουν σε αυτή είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν, λόγω και της απειλής του προστίμου, αυστηρά το ωράριο», εξήγησε ο πρόεδρος του κλάδου - για να συμπληρώσει πως έτσι κι αλλιώς το ωράριο εργασίας είναι εξοντωτικό. «Το καλοκαίρι φτάνουμε να δουλεύουμε μέχρι και 18 ώρες την ημέρα. Και το νέο ωράριο είναι απάνθρωπο, ενώ ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν τα πρατήριά τους σε 24ωρη βάση», σημείωσε ο Γιώργος Καπερώνης.
Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με την σχετική τροπολογία τα πρατήρια καυσίμων που διαθέτουν αυτόματους πωλητές θα θεωρείται ότι διανυκτερεύουν και χωρίς να έχουν υπαλλήλους.

Πηγή. Εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου