Θα χρειαστούμε ένα ή δυο κιλά γάλα, ανάλογα από την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε και με τα λιπαρά που επιθυμούμε, αν βρούμε γάλα από πρόβατα ακόμα καλύτερα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο και ένα θερμομετρο μέχρι 60-80 βαθμούς για υγρά, το θερμόμετρο δεν είναι απαραίτητο να ειναι σαν της φωτογραφίας, υπάρχουν διάφοροι τύποι.
Βάζουμε το γάλα σε ................
μια κατσαρόλα αφού ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Μόλις βράσει το βγάζουμε από την φωτιά, βάζοντας το θερμομετρο μέσα μετά από δέκα λεπτά, προσοχή γιατι στην αρχή η θερμοκρασία του γάλακτος ειναι μεγαλύτερη από 60-80 βαθμούς που θα έχει το θερμομετρο, αν το βάλουμε αμέσως θα το καταστρέψουμε.
Όταν λοιπόν βάλουμε το θερμόμετρο, περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 40-45 βαθμούς.
Εντωμεταξύ έχουμε βάλει 100 - 200 γραμμάρια από το γιαούρτι σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε με ζεστό γάλα από την κατσαρόλα, μέχρι να γίνει αλοιφή και να το φέρουμε σε θερμοκρασία σχεδόν σαν του γάλακτος, η ποσότητα του γάλατος που θα αναμειχθεί με το γιαούρτι δεν χρειάζεται να ειναι περισσότερη από 100 γραμμάρια, με το μάτι ελέγχουμε δεν ειναι και καθοριστικό να ειναι ακριβώς το γάλα στη ανώτερο ποσότητα μέσα στο γιαούρτι.
Εκείνο που είναι καθοριστικό για να επιτύχουμε το πήξιμο του γιαουρτιού ειναι να ρίξουμε το μείγμα τα γιαουρτιού, που θα έχουμε στο μπολάκι, στο γάλα της κατσαρόλας, μόνο όταν αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία 40-45 βαθμούς.
Αφού τα ανακατέψουμε για λίγα δευτερολεπτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολάκια, μερίδες ανάλογα με τις απαιτήσεις μας, αν έχουμε πήλινα μπολάκια ακόμα καλύτερα, και τα βάζουμε όλα στο φούρνο σε θερμοκρασία 55 βαθμών για δυο με τρεις ώρες.
Θα μπορούμε να το βάλουμε όλο μαζί σε ένα σκεύος, αλλά αν δεν το καταναλώσουμε αμέσως ειναι καλύτερα σε μερίδες.
Μετά το τρίωρο βγάζουμε τα μπολάκια και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν, μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο αφού το καθένα το σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη.
Αν μπορέσουμε να βρούμε γάλα από τσοπάνο από πρόβατα, το αποτέλεσμα θα ειναι εκπληκτικό.
Το έχω κάνει πολλές φορές και πάντα είχα επιτυχία, είναι από προσωπική εμπειρια και όχι αντιγραφή από κάποια άλλη σελίδα.
Καλή επιτυχία.
Βάζουμε το γάλα σε ................
μια κατσαρόλα αφού ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Μόλις βράσει το βγάζουμε από την φωτιά, βάζοντας το θερμομετρο μέσα μετά από δέκα λεπτά, προσοχή γιατι στην αρχή η θερμοκρασία του γάλακτος ειναι μεγαλύτερη από 60-80 βαθμούς που θα έχει το θερμομετρο, αν το βάλουμε αμέσως θα το καταστρέψουμε.
Όταν λοιπόν βάλουμε το θερμόμετρο, περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 40-45 βαθμούς.
Εντωμεταξύ έχουμε βάλει 100 - 200 γραμμάρια από το γιαούρτι σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε με ζεστό γάλα από την κατσαρόλα, μέχρι να γίνει αλοιφή και να το φέρουμε σε θερμοκρασία σχεδόν σαν του γάλακτος, η ποσότητα του γάλατος που θα αναμειχθεί με το γιαούρτι δεν χρειάζεται να ειναι περισσότερη από 100 γραμμάρια, με το μάτι ελέγχουμε δεν ειναι και καθοριστικό να ειναι ακριβώς το γάλα στη ανώτερο ποσότητα μέσα στο γιαούρτι.
Εκείνο που είναι καθοριστικό για να επιτύχουμε το πήξιμο του γιαουρτιού ειναι να ρίξουμε το μείγμα τα γιαουρτιού, που θα έχουμε στο μπολάκι, στο γάλα της κατσαρόλας, μόνο όταν αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία 40-45 βαθμούς.
Αφού τα ανακατέψουμε για λίγα δευτερολεπτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολάκια, μερίδες ανάλογα με τις απαιτήσεις μας, αν έχουμε πήλινα μπολάκια ακόμα καλύτερα, και τα βάζουμε όλα στο φούρνο σε θερμοκρασία 55 βαθμών για δυο με τρεις ώρες.
Θα μπορούμε να το βάλουμε όλο μαζί σε ένα σκεύος, αλλά αν δεν το καταναλώσουμε αμέσως ειναι καλύτερα σε μερίδες.
Μετά το τρίωρο βγάζουμε τα μπολάκια και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν, μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο αφού το καθένα το σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη.
Αν μπορέσουμε να βρούμε γάλα από τσοπάνο από πρόβατα, το αποτέλεσμα θα ειναι εκπληκτικό.
Το έχω κάνει πολλές φορές και πάντα είχα επιτυχία, είναι από προσωπική εμπειρια και όχι αντιγραφή από κάποια άλλη σελίδα.
Καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου