12/12/13

Φούσκα Και Το Πρωτογενές Πλεόνασμα ;

Ούτε οι αριθμοί βοηθούν πλέον την κυβέρνηση να παρουσιάσει ως υπαρκτό το περίφημο «success story». Δεν είναι μόνο ότι έγκυρες ξένες εφημερίδες αμφισβητούν ανοικτά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επαίρονται εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Είναι η οικτρή διαπίστωση ότι σε ................
όλα τα κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας η εικόνα του δήθεν βελτιωμένου κλίματος έχει άρδην ανατραπεί.
Για του λόγου το αληθές, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τους τελευταίους μήνες ότι τίποτε δεν πάει καλά. Η ανεργία εξακολουθεί να ίπταται σε ύψη ρεκόρ, οι εξαγωγές δεν ανακάμπτουν, παρά την εμμονή της τρόικας και της κυβέρνησης ότι η εσωτερική υποτίμηση θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ηδη τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους (-12,2%!).
Αλλά και σε άλλους κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, τα πράγματα είναι επίσης άσχημα. Η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζουν τη βουτιά που έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια, εντείνοντας την περίοδο της μεγάλης και παρατεταμένης ύφεσης που διαλύει την οικονομική ζωή και εξαθλιώνει την κοινωνία.
Δεν είναι λοιπόν κακοί μόνο οι οιωνοί, αλλά και τα δεδομένα που συγκροτούν τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής. Και είναι τουλάχιστον αστείο, μετά τόσες δυσοίωνες ενδείξεις, κάποιοι στην κυβέρνηση να επιμένουν ότι θα έχουμε ανάκαμψη σε λίγους μήνες (δηλαδή μέσα στο 2014)!
Το δυστύχημα για μας είναι ότι αυτή η ανεπιθύμητη επιδείνωση γίνεται σε περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει δειλά δειλά, εξέλιξη που θα έπρεπε να έχει επηρεάσει ευνοϊκά και το εγχώριο οικονομικό κλίμα. Ομως, η ανάπτυξη δεν φαίνεται ακόμα πουθενά. Ο ΟΟΣΑ ήδη τη μετέθεσε για το 2015, ενώ οι Ελληνες βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου πτώχευση, η οποία αντανακλάται στη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% μέσα στα τελευταία έξι χρόνια!
Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν ευθύνεται μόνο η τρόικα για τραγικά λάθη (;) στις εκτιμήσεις της όσον αφορά την επίδραση των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας στην ύφεση. Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις που εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια αποδέχονται, χωρίς ουσιαστικές ενστάσεις, το νεοφιλελεύθερο μαρτύριο του αργού θανάτου, στο οποίο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν καταδικάσει τη χώρα και τους ανθρώπους της.
Τα μαντάτα είναι ακόμη χειρότερα. Η τρόικα επιστρέφει δριμύτερη, με απαιτήσεις για μέτρα και περικοπές που θα δώσουν τη χαριστική βολή στο βασανισμένο ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου