Από Την Ελευθεροτυπία
Σταθεροποιεί την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη στιγμή που η κυβέρνηση έδειξε να ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την τρόικα και να πετυχαίνει ένα μορατόριουμ για έξι μήνες, λόγω της ελληνικής προεδρίας και των ευρωεκλογών του Μαΐου, οι εξελίξεις στο .................
εσωτερικό των κομμάτων που τη συγκροτούν (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) καθιστούν αμφίβολες τις αντοχές της και τη δυνατότητά της να συνεχίσει με βάση τον πολιτικό της σχεδιασμό.
Η καταψήφιση από τον Βύρωνα Πολύδωρα του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, που προκάλεσε τη διαγραφή του, αλλά και το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής χθες Κυριακή, επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή τα σενάρια περί «πολιτικού ατυχήματος» για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι πλέον οριακή, εύθραυστη και σε πολλούς φέρνει στο μυαλό την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που είχε πλειοψηφία στη Βουλή με 153 βουλευτές, όταν αυτός αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Θυμίζουμε ότι στους 153 υπολογίζεται και ο Κ. Μαρκόπουλος, που είχε εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες από τους οποίους αποχώρησε και ο Γ. Σολδάτος που είχε διαγραφεί αλλα επανέκαμψε στη Ν.Δ. Θα είχε δηλαδή 151!
Δεύτερον και σημαντικότερο, λόγω της εικόνας που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα και παραπέμπει σε «άτακτο στρατό», χωρίς συνοχή και πίστη.
Τρίτον, την εικόνα μιας αδύναμης κυβέρνησης τη δίνει και το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά η Ν.Δ. χάνει έδαφος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες εδώ και ενάμιση μήνα προηγείται σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης. Η Ν.Δ. είναι στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ σε πολύ χαμηλά ποσοστά, μεταξύ 4% και 5,5%. Αυτή ακριβώς η δημοσκοπική εικόνα στην αρχή μιας προεκλογικής χρονιάς (τον Μάιο θα γίνουν εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση) λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για την κυβέρνηση, σε σημείο που να επανέρχονται στην επικαιρότητα τα σενάρια για αναγκαστική προσφυγή του Αν. Σαμαρά και στην κάλπη των εθνικών εκλογών τον Μάιο.
Διαγραφή και γκρεμός...
Με τη διαγραφή του Β. Πολύδωρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπήκε ήδη σε έναν δρόμο όπου μπροστά είναι ο γκρεμός και πίσω το ρέμα, έναν δρόμο ο οποίος στην πολιτική δεν είναι μακρύς. Δεν έχει πλέον περιθώριο να αντιμετωπίσει με επιείκεια μελλοντικό ανάλογο κρούσμα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα τελευταία δύσκολα και κρίσιμα νομοσχέδια για την κυβέρνηση δεν ήταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί. Ακολουθούν και άλλα, που θα φέρουν επίσης τους βουλευτές ενώπιον διλημμάτων. Τι θα κάνει τότε ο κ. Σαμαράς;
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πλέον κρίσιμος βουλευτής είναι ο 151ος», λέει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. Εννοεί ότι οι επόμενοι δύο βουλευτές που θα επιχειρήσουν να καταψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο στο μέλλον είναι σε πιο εύκολη θέση από τον 151ο, που, αν το αποφασίσει, ρίχνει την κυβέρνηση. Τα λέει αυτά, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο στην υλοποίησή του το σενάριο της πτώσης της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές ότι η κυβέρνηση, πέραν από δύσβατα, μπήκε και σε απρόβλεπτα μονοπάτια, όπου το μόνο που δεν μπορεί να ισχυριστεί είναι ότι μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα. Από εδώ και στο εξής, κάθε ψηφοφορία θα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Στο πλαίσιο της υποβάθμισης του προβλήματος, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η κοινοβουλευτική δοκιμασία των τελευταίων ημερών ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ότι από εδώ και στο εξής η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Πιέσεις μέσα και έξω για τον Ερντογάν
Ομως λογαριάζουν χωρίς να υπολογίζουν και τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές και στελέχη που συνομιλούν με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν λειτουργούν υπό τις εντολές του, βάζουν πλέον και επισήμως ζήτημα αποστάσεων του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., πιέζοντας την ηγεσία που με την επιχειρηματολογία της δεν καταφέρνει να γίνει πειστική.
Ούτε προς τα στελέχη ούτε προς την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα με την πορεία της κίνησης των «58», η Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά ο Ευ. Βενιζέλος, όσο θα πηγαίνουμε προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες αντιδράσεις κατά της γραμμής της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., αλλά και τους όρους με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ συζητά για την ενότητα της Κεντροαριστεράς. Οσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει συνεχώς δυνάμεις, η αντινεοδημοκρατική και ειδικότερα αντισαμαρική ρητορική και γραμμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύεται διαρκώς.
Και αν η Ν.Δ. δεν πρόκειται να χάσει βουλευτή για ιδεολογικό και καθαρά πολιτικό ζήτημα, παρά μόνον για ζήτημα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, στο ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας και για τέτοια ζητήματα. Αλλωστε, η κ. Τζάκρη -ανεξάρτητα από τις αιχμές της Χαριλάου Τρικούπη ότι είχε προμελετήσει την αποχώρησή της ή ακόμα ότι έπραξε κατόπιν εντολών Παπανδρέου για να αποσταθεροποιήσει τον Ευ. Βενιζέλο- διεγράφη επειδή υπερψήφισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επειδή διαφώνησε με κάποιο νομοσχέδιο ή κάποιο άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου