22/1/13

Η Κυβέρνηση Σαμαρά Τα Βάζει Και Με Την Δικαιοσύνη.


Ανοιχτή ρήξη κυβέρνησης -Δικαιοσύνης με αφορμή την τρομοκρατία (Πρώτο Θέμα)
Μετά την αξιωματική αντιπολίτευση μέτωπο και με την Δικαιοσύνη ανοίγει η κυβέρνηση με αφορμή τα .............περιστατικά βίας και τα κρούσματα τρομοκρατίας.
Με αφορμή την απελευθέρωση των δύο ατόμων που είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας έκανε δήλωση στην οποία αναφέρει  ότι «χρήσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τον τρόπο που μία μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος επιλέγει να εθελοτυφλεί, απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση».
Στην δήλωση του κ. Δένδια αντέδρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουν κρίσεις για τις δικαστικές αποφάσεις ανάλογα με το αν τους είναι αρεστές και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο, δε, να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους Δικαστικούς Λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του Δικαστού (Προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός Ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα, που έχει αναλάβει».
Ο κ. Δένδιας έδωσε συνέχεια με διαρροή κύκλων του στην οποία αναφέρει ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε».
Αν και η διαμάχη μεταξύ της Αστυνομίας και των Δικαστών είναι πολύ παλιά (πάντα οι αστυνομικές αρχές διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση υπόπτων από τις δικαστικές αρχές) είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας στρέφεται απερίφραστα και με τόσο σκληρό τρόπο εναντίον της Δικαστικής Εξουσίας.
Είχε προηγηθεί πάντως η εκτεταμένη συζήτηση του κ. Δένδια με τον πρωθυπουργό σε διαδοχικά τηλεφωνήματα με αντικείμενο το κρούσμα τρομοκρατίας στο εμπορικό κέντρο και την στρατηγική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το κενό στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σκλήρυνση του πολιτικού και του δικαστικού πλαισίου. Έτσι αφού πίεσε την αξιωματική αντιπολίτευση συγχέοντας την κοινωνική βία με την τρομοκρατία για τα οποία θεωρεί ότι λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία στρέφεται εναντίον των δικαστών θέλοντας να αυστηροποιηθεί η αντιμετώπιση από τα δικαστήρια όσων συλλαμβάνονται χωρίς ιδιαίτερη προστασία των δικαιωμάτων. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο σφίγγει τον κλοιό και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και το επιχειρησιακό σκέλος. Ειδικά με τους δικαστές πάντως υποφώσκει μία ευρύτερη αντιπαράθεση από την στιγμή που η κυβέρνηση μείωσε τις αμοιβές και τις συντάξεις τους. Η κυβέρνηση πάντως θέλει ευθυγραμμισμένη την δικαστική εξουσία για την αντιμετώπιση και των απεργιακών κινητοποιήσεων και της κοινωνικής βίας που θεωρεί ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα ως απόρροια της οικονομικής της πολιτικής.
Αντιπερισπασμός
Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες στο οικονομικό πεδίο των κρουσμάτων τρομοκρατίας από την άλλη όμως τα αξιοποιεί επικοινωνιακά για να ανταπεξέλθει τις αρνητικές προβλέψεις από της έκθεσης του ΔΝΤ αλλά και την στασιμότητα που παρουσιάζεται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το ΔΝΤ ζητά την λήψη επιπλέον μέτρων και ανοίγει τον δρόμο για νέο μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους που όμως περνά από το Βερολίνο και σε κάθε περίπτωση τοποθετείται μετά τις γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το δημοσιονομικό πρόγραμμα, να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου. Ειδικά για τις επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων έγινε χθες ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου που όμως περιορίστηκε στον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και υπουργείων. Καθορίστηκε πάντως ότι προτεραιότητα έχουν ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό και τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου