21/1/13

Σας Είχαν Υποσχεθεί Όχι Άλλες Μειώσεις Μισθών. Τα Αφεντικά Τους Έχουν Διαφορετική Γνώμη !


Φωτιές» ανάβει η έκθεση του ΔΝΤ και στα εργασιακά. Μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων, που έχουν γίνει στην οικονομία και στην αγορά εργασίας επιχειρεί η έκθεση του ΔΝΤ, δήλωσε ο υπουργός εργασίας, Γ. Βρούτσης, προσθέτοντας πως «σε ότι αφορά στα εργασιακά ζητήματα δεν προτείνει κάτι καινούργιο – δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα». Ωστόσο από την έκθεση προκύπτει ότι το Ταμείο ζητά την .......
πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων.
«Σχετικά με το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, αυτός θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά είναι γνωστά και προβλέπονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βρούσης.
Για το ασφαλιστικό σύστημα δήλωσε ότι «αν ρωτούσε κάποιος σήμερα τι είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας η απάντηση θα ήταν, ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων.
«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος!
Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το τέλος, όμως, αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος. Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Ωστόσο, την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των τριετιών της εθνικής σύμβασης, ζητά με την έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στην έκθεσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά για το θέμα: «Ωστόσο οι αρχές δεν έχουν ακόμη πλήρως κινηθεί σε ένα ενιαίο κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ειδικότερα δεν έχουν ακόμη απομακρύνει τα επιδόματα ωρίμανσης, τα οποία είχαν χορηγηθεί στους εργαζόμενους. Η απόφαση θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις δυνατότητες υλοποίησης από τη διοίκηση».
Σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο του Φεβρουαρίου του 2012 ο κατώτατος μισθός και οι τριετίες ορίζονται ως εξής:
•Μισθός πρόσληψης: 586 ευρώ για τα 3 πρώτα χρόνια
Για προϋπηρεσία:
•3 - 6 χρόνια (ανεξάρτητα από εργοδότη) επίδομα ωρίμανσης 58,61 ευρώ
•6-9 χρόνια επίδομα 117,22 ευρώ
•Από 9 χρόνια και πάνω επίδομα 175,82 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο όλα αυτά τα επιδόματα θα παραμείνουν παγωμένα, μέχρι η ανεργία, που σήμερα είναι στο 26,8%, να μειωθεί κάτω από το 10%. Με τη νέα του πρόταση του το ΔΝΤ προχωρά ένα βήμα παραπάνω και ζητά την κατάργηση των επιδομάτων από την εθνική σύμβαση εργασίας.
Από Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου