30/5/15

Καλαμάτα. Συνάντηση Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Με Αντιπροσωπία Του Ανοικτού Δήμου.


Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση μας,  ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης επισκέφτηκε την Καλαμάτα για να εξετάσει από κοντά τα  ζητήματα  που θέσαμε  κατά τη διάρκεια της ..........
πρόσφατης επίσκεψής μας στο υπουργείο.  Συγκεκριμένα, ο υπουργός αρχικώς μετέβη  στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Ασπρόχωμα και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου  συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη και τον τοπικό σύμβουλο Ασπροχώματος Νίκο Χριστόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας:
 (α)  Εκφράσαμε την άποψη ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο πρέπει να γίνεται αποκεντρωμένα σε επίπεδο Δήμων ή ομάδων Δήμων έτσι ώστε κάθε Δήμος- όντας υπεύθυνος για τα απορρίμματα που παράγει- να ακολουθεί και να προτείνει οικολογικές πρακτικές μείωσης του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση)
(β)  Επισημάναμε ότι η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού πρέπει να συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να τον λειτουργήσει. Παράλληλα αναδείξαμε την αναγκαιότητα οικολογικής διαχείρισης και επεξεργασίας  της παραγόμενης λυματολάσπης με ταυτόχρονη περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής στην οποία έχει ήδη εναποτεθεί. Επιπλέον προτείναμε τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στον κάμπο του Ασπροχώματος με ανάδειξη και προστασία του ποταμού Άρι και του αρχαιολογικού χώρου στα Ακοβίτικα.
(γ) Θίξαμε το σημαντικό θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πυρηνελαιουργεία και προτείναμε την άμεση διεξαγωγή επιστημονικής μελέτης για  την αντιμετώπιση της.
(δ) Σημειώσαμε την ανάγκη για επιτάχυνση των πολεοδομικών μελετών Κηπούπολης, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας που καρκινοβατούν εδώ και πολλά χρόνια και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης των αντίστοιχων περιοχών.
(ζ) Προτείναμε συνολική αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας με  παρακολούθηση των υφιστάμενων επεμβάσεων και αξιολόγησή τους για μελλοντική βελτιστοποίηση.
(η) Προτείναμε την αποκατάσταση και ανάδειξη μονοπατιού παραλίας Βέργας -άνω Βέργας ως ένα μέσο προσέλκυσης περιηγητικού τουρισμού.

 Στη συνέχεια συμμετείχαμε σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο ίδιος ο υπουργός με την συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Μανώλης Μάκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου