1/12/15

Παρέμβαση Μανώλη Μάκαρη Για Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ..

   Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια διεκδίκησης του τίτλου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας από την Καλαμάτα είχαμε εκφραστεί καταρχάς  θετικά βάζοντας όμως ως προαπαιτούμενο  ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Με βάση αυτές τις θέσεις κρατήσαμε σταθερή άποψη και επειδή ακριβώς πιστεύαμε και  πιστεύουμε στο δημιουργικό ρόλο της αντιπολίτευσης  προσφέραμε με .......................
ιδέες και προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για την πολιτιστική πρωτεύουσα.  Μάλιστα διοργανώσαμε με επιτυχία ημερίδα για την διεκδίκηση  του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας από την Καλαμάτα.
   Έτσι είχαμε θέσει βασική προϋπόθεση την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης και τον απρόσκοπτο έλεγχο των οικονομικών της όλης προσπάθειας. Παράλληλα είχαμε επιμείνει στην συμμετοχή, συναίνεση και συναπόφαση σε επίπεδο πολιτών και δημοτικών παρατάξεων που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη διεκδίκηση σε όλα τα στάδιά της.
    Όμως αυτές οι προϋποθέσεις αυτές  δεν ικανοποιήθηκαν όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την σχετική εισήγηση που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα:
1.       Σχεδόν από πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε προς ψήφιση η δημοτική αρχή: Ο δήμος οφείλει να δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση 8 εκατομμύρια ευρώ.  Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ αλλά η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ δεν έχει θεματικούς στόχους που να αφορούν πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα επισφαλής η πρόβλεψη για 3 εκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες.  Η ερώτηση που δεν απαντήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο είναι : σε περίπτωση που δεν βρεθούν τελικά όλα αυτά τα χρήματα από πού θα αναζητηθούν; Από την αύξηση των δημοτικών τελών; από την αύξηση του πολιτιστικού τέλους; από δανεισμό; ή από περικοπές στο τεχνικό πρόγραμμα ή στις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου;
2.       Δεν υπήρξε στοιχειώδης διαβούλευση όπως θα περίμενε κανείς σε μια τόσο σημαντική για την πόλη διεκδίκηση. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδρίασε μία φορά λίγες ώρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του Κ21 στο Δημοτικό Συμβούλιο και μια μέρα πριν την κατάθεση  του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για πολιτιστική πρωτεύουσα. Παράλληλα εκδιώχθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις από την επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού.
3.       Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες της Καλαμάτας δεν θα έχουν τον έλεγχο του Καλαμάτα 21 σύμφωνα με την προτεινόμενη διοικητική οργάνωση. Βασικός φορέας διαχείρισης των θεμάτων της πολιτιστικής πρωτεύουσας θα είναι ανώνυμη εταιρεία (με την μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου)  η οποία θα διοικείται  από Διοικητικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή και Διευθύνοντα Σύμβουλο και θα προσληφθούν 3 διευθυντές, 8 μάνατζερ και 18 υπεύθυνοι. Η πρότασή μας για θεσμοθέτηση ελέγχου αυτής της εταιρείας από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή.
4.       Ο προϋπολογισμός των υποδομών που πρέπει να γίνουν στην πόλη ενόψει της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι πενιχρός και αντιπροσωπεύει μόλις το 6 % του συνολικού προϋπολογισμού του Κ21. Αντίθετα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα αγγίξει τα 12,5 εκατομμύρια , το μάρκετινγκ 4,2  και οι μισθοί και τα έξοδα διαχείρισης 4,4 εκατομμύρια. 
   Όλες αυτές οι προαναφερόμενες αναγκαίες προϋποθέσεις και επισημάνσεις κατατέθηκαν από την δημοτική μας παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό ακόμα και την ύστατη στιγμή να διασωθεί η υπόθεση της πολιτιστικής πρωτεύουσας προς όφελος της πόλης. Δυστυχώς,  η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας για μια ακόμα φορά άκαμπτη, αυταρχική και αλαζονική στάση αρνήθηκε οποιαδήποτε τροποποίηση της εισήγησης εμμένοντας στο αρχικό σχέδιο.

  Ως δημοτική παράταξη έχοντας πάντα υπόψη όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα  θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση της πολιτιστικής πρωτεύουσας έτσι ώστε να μην καταλήξει εις βάρος της πόλης και των δημοτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου