15/7/15

Επέτειος Γαλλικής Επανάστασης 14 Ιουλίου 1789. Επίκαιρη Όσο Ποτέ..

Κάθε ομοιότητα με την σημερινή κατασταση είναι ...
Οι διάδοχοι του Λουδοβίκου του 14ου δεν έκαναν τίποτα για να αναστηλώσουν το γόητρο της μοναρχίας. Αντίθετα ο πρώτος από αυτούς Λουδοβίκος 15ος, με την διαφθορά και την ...................
πλήρη αδιαφορία στην εκτέλεση των καθηκόντων του έδωσε το δικαίωμα να χαρακτηρισθεί ανίκανος και ακατάλληλος για την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν την χώρα του.
Ο διάδοχος του Λουδοβίκος 16ος μπορεί να μην είχε τα ελαττώματα του, ήταν όμως πολιτικά ανώριμος με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σταματήσει την διάβρωση του κρατικού μηχανισμού και της κοινωνίας γενικότερα.
Οι φόροι είχαν πνίξει την εργαζόμενη τάξη, ενώ οι προνομιούχοι δε συμμετείχαν, με την ανοχή του κράτους, σε καμία οικονομική δραστηριότητα και υποχρέωση για την επίλυση των  προβλημάτων που βασάνιζαν την χώρα.
Όλη αυτή η κατάσταση φυσικό ήταν να δημιουργήσει αντίδραση μεταξύ των μορφωμένων τάξεων του λαού, οι οποίοι όλο και περισσότερο πλησίαζαν στην ιδέα της ελευθερίας και της ισότητας.
Στη κατεύθυνση αυτή βάδιζε και η Αγγλική προπαγάνδα η οποία έβλεπε με καλό μάτι την κατάρρευση του ισχυρότερου ηπειρωτικού αντιπάλου της, από την οποία είχε αποσπάσει εκείνη την εποχή τις αποικίες του Καναδά, της Λουϊζιάνας και της Ινδίας.
Η Γαλλική επανάσταση άρχισε ουσιαστικά όταν ο βασιλιάς αναγκάστηκε να συγκαλέσει την συνέλευση των τάξεων στις 4 Μαΐου 1789.
Ενώ αρχικά η συνέλευση είχε οριστεί για να βελτιώσει τα οικονομικά έθεσε και θέμα αναθεώρησης του συντάγματος.
Η απόφαση αυτή έδωσε θάρρος στο λαό του Παρισιού και αφού ξεσηκώθηκε πήρε στην κατοχή τον οπλισμό από το μέγαρο των απομάχων και πολιόρκησε την Βαστίλη που εκείνη την εποχή ήταν φυλακή κρατουμένων.
Την κατέλαβαν στης 14ης Ιουλίου 1789 ημερομηνία πού εορτάζετε στη Γαλλία σαν εθνική εορτή και συμβολίζει την έναρξη της Γαλλικής επανάστασης.
14 Ιουλίου 1789 μια ομάδα αγανακτισμένων Παριζιάνων  βαδίζει προς την περιοχή Bastille Saint Antoine, αφού προηγούμενα έχει εξοπλιστεί με οπλισμό που έκλεψαν από το οπλοστάσιο του Παρισιού, συγκεντρώνονται μπροστά από το οχυρό ( Φυλακή ) που υπήρχε εκεί και απαιτούν την απελευθέρωση των κρατουμένων.
Ο Μαρκήσιος De Launay που ήταν υπεύθυνος για την θέση του οχυρού κατ΄ αρχήν αρνείται αργότερα όμως υποκύπτει με αποτέλεσμα να καταλάβουν το οχυρό και να σκοτώσουν τον Μαρκήσιο.
Το γεγονός αυτό έχει συμβολική σημασία όχι τόσο για την κατάληψη του οχυρού αλλά σαν την απαρχή του τέλους της Μοναρχίας. Η Βαστίλη ήταν μία φυλακή πολυτελείας που την ημέρα της εξέγερσης ήταν σχεδόν άδεια, μόνο επτά έγκλειστοι υπήρχαν εκεί.
ΟΙ επαναστάτες λοιπόν κατέλαβαν την Βαστίλη και ανέτρεψαν τον Βασιλιά Louis xvi  και  την  αριστοκρατία του  κλήρου, προσωρινά κατέφυγε στις Βερσαλίες όπου αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε Θάνατο, αυτός και η  σύζυγος του Marie Antoinette.
Η εξέγερση αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Γαλλική Ιστορία γιατί συμβολίζει το τέλος της μισητής Βασιλείας και την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης με σκοπό την εδραίωση της Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης συντάχθηκε ο Γαλλικός Εθνικός Ύμνος " La Marseillaise " από τον Claude Joseph Rouget το 1792.
Το σημείο που υπάρχουν σήμερα τα απομεινάρια του Οχυρού, και θυμίζουν την εξέγερση του 1789 είναι ένα πάρκο που βρίσκεται 500 μέτρα νότιο δυτικότερα της αρχικής του θέσης
Στο αρχικό σημείο του Οχυρού υπάρχει τώρα ένα κυλικείο όπως φαίνεται στην φωτογραφεία.
Η 14 Ιουλίου είναι μέρα εθνικής εορτής και τιμάται με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην περιοχή Champ Elysees
Η Βαστίλη σήμερα είναι μία από τις ποιο μοντέρνες περιοχές του Παρισιού όπου μπορείς να βρεις πολλά μαγαζιά, γκαλερί και διάφορα νυχτερινά μπαρ.
Η οδός " Rue De Lappe " προσφέρετε για νυχτερινή ζωή. Το ποιο διάσημο "Bals Mussette" ευρίσκεται εδώ και είναι το μπαρ " Le Balajo " με μουσική του 1930,  ένα από τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η γκάιντα.
Στην πλατεία της Βαστίλης ευρίσκεται και η γνωστή όπερα που κατασκευάστηκε από τον  αρχιτέκτονα Carlos Ott και εγκαινιάστηκε στις 14 Ιουλίου του 1989.

Αυτό είναι ένα σύγχρονο μοντέρνο κτήριο που αξίζει να δει κανείς από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου