2/10/12

Spiegel: «H Εκκλησία Της Ελλάδος Επιμένει Στα Προνόμιά Της, Οξύνοντας Την Κρίση»

«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων» έχουν καταστεί οι ελεγκτές της Τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της Τρόικας ακολουθεί τα ................

δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.
«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλή αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα» αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.
«Αν η Τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στη διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» υποστηρίζει το περιοδικό.
Ταυτόχρονα, το ίδιο περιοδικό καταπιάνεται και με τα προνόμια της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οξύνουν την κρίση.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και παρατηρεί: «Ο μητροπολίτης, ένας από τους πιο συντηρητικούς ιερωμένους της χώρας, διαβόητος για τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, αριστερών και ομοφυλοφίλων, αισθάνεται ότι απειλείται. Από δανειστές που απομυζούν τη χώρα του. Από παράνομους μετανάστες τους οποίους, όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλέον. Και από όσους τα βάζουν με την εκκλησία του. Από διανοούμενους που απαιτούν να συνεισφέρει και ο κλήρος το μερίδιό του στην κρίση».
Όπως σημειώνει το Spiegel, «εδώ και χρόνια πολλοί Έλληνες αγανακτούν με το γεγονός ότι η ισχυρή εκκλησία δεν απέδιδε καθόλου φόρους έως το 2010, λάμβανε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλου ύψους και επιπλέον στήριξη από το κράτος. Αυτή περιλαμβάνει τη μισθοδοσία, ιερέων και επισκόπων, που κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 230 εκατ. ευρώ ετησίως».
«Μόλις τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει αυτές τις δαπάνες» επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι τα φορολογικά προνόμια της ορθόδοξης εκκλησίας δεν καταργήθηκαν πλήρως
.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου