14/6/12

18o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Πρόγραμμα ! !

Πηγή. Εφημερίδα Ελευθερία
Πιστό στις αρχές για επικαιρότητα στη θεματολογία των παραστάσεων, ποιότητα και πρωτοπορία, είναι το πρόγραμμα και του φετινού 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που παρουσιάστηκε επισήμως χθες στο  ............
υπουργείο Πολιτισμού από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις", Νίκο Μπασακίδη. 
Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά στις 12 και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου, ενώ οι χώροι όπου θα δοθούν οι παραστάσεις είναι το Πνευματικό Κέντρο και η κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ - όχι όμως και το Μέγαρο Χορού όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Το Μέγαρο, όπως έγινε γνωστό, θα έχει εγκαινιαστεί μέχρι το φθινόπωρο.
«Είναι επιλογή μας να στηρίξουμε αυτή την κορυφαία διοργάνωση ακόμα και μέσα στην κρίση, καθώς η κρίση κάποτε θα περάσει κι αυτό που θα μείνει είναι ο πολιτισμός» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι για τα επόμενα 3 χρόνια η χρηματοδότηση της διοργάνωσης είναι εξασφαλισμένη καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. 
Η Βίκυ Μαραγκοπούλου είπε ότι φέτος απαιτήθηκε πολύς κόπος ώστε να γίνει η διοργάνωση με το λιγότερο δυνατό κόστος, το οποίο θα φτάσει τις 500.000 ευρώ, χωρίς να χάσει το φεστιβάλ τίποτα από τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
Δύο από τις παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στον γαλλικό χορό, καθώς την έναρξη της διοργάνωσης θα κάνουν ο Φιλίπ Ντεκουφλέ, που εμφανίζεται για 3η φορά στην Καλαμάτα (1998 και 2004), και ο Πιέρ Ριγκάλ που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ως εξής:
Πέμπτη 12 Ιουλίου, αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 10 το βράδυ, Compagne DCA - Philippe Decouflé "Panorama".
Παρασκευή 13 Ιουλίου, αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 10 το βράδυ, Compagne DCA - Philippe Decouflé "Panorama". 
Σάββατο 14 Ιουλίου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 9 το βράδυ, Pierre Rigal - Compagnie derniere minute "Press" (με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου). 
Κυριακή 15 Ιουλίου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 8 το βράδυ Pierre Rigal - Compagnie derniere minute "Press", και αμφιθέατρο Κάστρου 10 το βράδυ, Vuyani dance theatre - Gregory Maqoma "Exit/Exist".
Δευτέρα 16 Ιουλίου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 9 το βράδυ, Pelma - Λία Χαράκη "Τune In", Finger six - Σοφία Μαυραγάνη "Autogoal".
Τετάρτη 18 Ιουλίου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 10 το βράδυ, Yelp Danceco - Μαριέλα Νέστορα "Α-Μ Ι". 
Πέμπτη 19 Ιουλίου Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 8 το βράδυ, Pat Catterson - Yvonne Rainer "Trio A", και αμφιθέατρο Κάστρου 10 το βράδυ, Αερίτες - Πατρίσια Απέργη "EraPovera". 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ


Σεμινάριο σύγχρονου χορού θα διεξαχθεί 11-19 Ιουλίου με τον Iñaki Azpillaga, ενώ για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Εριφίλη Εφραιμίδου (6973-034771,mail@kalamatadancefestival.gr ).
Επίσης, 12 με 15 Ιουλίου θα γίνει εργαστήρι με τίτλο «O δραματουργός του χορού. Απαραίτητος!» με την Lou Cope και με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου. Για πληροφορίες και εγγραφές: Χριστιάνα Γαλανοπούλου (6972-991055,  programming@kalamatadancefestival.gr ).
Ακόμη ένα σεμινάριο θα διεξαχθεί 13-18 Ιουλίου με τίτλο «Tο Τrio A της Yvonne Rainer» με την Pat Catterson. Για πληροφορίες, επίσης στην κ. Γαλανοπούλου. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις διανθίζει το πρόγραμμα των παραστάσεων, προσδίδοντας παράλληλα στην Καλαμάτα τη γιορτινή ατμόσφαιρα του φεστιβάλ. 
Η μετάλλαξη του δημόσιου χώρου σε ποιητικό σημείο συνάντησης κοινού και ερμηνευτών είναι το στοίχημα που βάζει η γαλλική ομάδα "Retouramont" με την παράστασή της "Cette immense intimité" όπου μια χορεύτρια θα εκτελέσει το σόλο της αιωρούμενη μπροστά στην πρόσοψη ενός κτηρίου. Η πρόσοψη λειτουργεί σαν μια τεράστια επιφάνεια προβολής, στην οποία οι κινήσεις της χορεύτριας προβάλλονται διογκωμένες σαν η ίδια να προσπαθεί ν’ αγγίξει το άπειρο.
Το "Dobedobedo" είναι μια πρωτότυπη ιδέα της Τζένης Αργυρίου (ομάδα "Amorphy") και της Σοφίας Μαυραγάνη (ομάδα "Fingersix"). Είναι ένα πλαίσιο συνθηκών, κάτι σαν παιχνίδι με κανόνες, στο οποίο καλλιτέχνες διαφορετικής τεχνικής, ηλικίας, αισθητικής και εμπειρίας προσκαλούνται να συνευρεθούν επί σκηνής. Χορευτές, ερμηνευτές, μουσικοί και φωτιστές σχεδιάζουν αυθόρμητα το κάθε τους βήμα σε μια τυχαία συνάντηση και συνθέτουν χωρίς πρόβα, στο εδώ και στο τώρα, μια μοναδική παράσταση. Για πρώτη φορά το "Dobedobedo" θα γίνει στην παραλία της Καλαμάτας, πάνω στην άμμο.
Την τελευταία μέρα του εργαστηρίου της Πατ Κάτερσον (18 Ιουλίου) και αφού έχουν εμβαθύνει στις φιλοσοφικές, κινησιολογικές και ιστορικές αναφορές του "Trio A", οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στο κοινό τις χορογραφικές συνθέσεις τους εμπνευσμένες από το "Trio A" και τον τρόπο σκέψης της Υβόν Ράινερ.

• Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Χορού Καλαμάτας, Παν. Καίσαρη 6, τηλ. 27210 83086 και 27210 90886, φαξ 27210 26966, mail@kalamatadancefestival.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου